Care este creionul potrivit pentru tine?
Minele creioanelor din grafit au 16 grade de duritate.
Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă abrevierile imprimate pe creioane? Ele reprezintă gradul de duritate a minei creionului.
Gradele de duritate sunt împărțite în 4 categorii: - B - din limba engleză „black” care înseamnă „negru”. Acest tip de creioane au mina moale. - H - din limba engleză „hard” care înseamnă „tare”. Acest tip de creioane au mina tare. - HB - cea mai uzuală mină de grafit, cu duritate medie. - F - din limba engleză „firm” care înseamnă „ferm”. Acest tip de creioane au mina foarte dură.
De cele mai multe ori, abrevierile imprimate pe creioane sunt precedate de cifre.
Acestea reprezintă gradul precis de duritate sau intensitatea culorii creionului. Cu cât numărul este mai mare, cu atât creionul este mai dur sau mai moale.
Creioanele moi B sunt ideale pentru copiii care tocmai învață să deseneze. Cu acest fel de creioane din grafit cu mină moale și deosebit de groase, începătorii pot crea foarte ușor desene în creion.
Persoanele care doresc să se exprime artistic folosesc creioane moi cu gradele de duritate 2B până la 8B. Puteți realiza cu ele desene în creion foarte expresive care sunt bogate în contrast. Mina moale va trasa pe hârtie urme foarte intens pigmentate de culoare neagră.
Creioanele dure sunt potrivite pentru desenul tehnic. Sunt excelente cu gradele de duritate H, de la 2H la 6H. Se poate lucra cu ele foarte precis, creând detalii fine. Liniile lor sunt mult mai luminoase și gri în desen. Datorită durității minei, dacă desenați mai apăsat se vor crea urme de presiune în hârtie.
Calitatea creioanelor este redată atât de rezistența minei, cât și de învelișul din lemn al acestora. Recunoscută la nivel mondial ca fiind cea mai calitativă marca de fabricare a creioanelor, Faber Castell oferă o gamă spectaculoasă de creioane. Acestea sunt disponibile atât individual, cat si în seturi cu durități diferite ale minei.
Radiera pentru creion poate fi folosită în funcție de duritatea minei cu care desenați.
Ascuțitoarea pentru creion.
Are un rol important în menținerea longevității creionului.
Pe lângă instrumentele necesare unui Desen în Creion (radieră, ascuțitoare, creion grafit), important este și caietul de schițe sau Bloc de Desen.
Firma Canson, recunoscută la nivel mondial oferă o gamă variată de hârtie cu granulație diferită, atât pentru Desen, cât și pentru Pictură.
Ce este hașura? Hașurarea este o modalitate excelentă și relaxantă totodată, de a crea valoare diferitelor forme și desene în creion. Iată câteva variante ale tehnicii de hașurare rapidă și eficientă:
1. Hașura verticală Linii fine de sus în jos. Puteți ține mâna în aer sau o puteți sprijini pe suprafață. În primul caz, semnele vor fi rapide și libere și vor varia de la început până la sfârșit. În al doilea caz, este mai ușor să controlați distanța dintre linii și presiunea aplicată minei de grafit.
2. Hașura orizontală
Urmați instrucțiunile pentru hașura verticală, doar că de data aceasta trasați linii dintr-o parte în alta pe orizontală.
3. Hașura înclinată Liniile de hașură sunt trasate oblic, pornind dintr-un colț în celălalt, într-o singură direcție.
4. Hașurare încrucișată
Începeți cu linii orizontale, verticale sau diagonale. Apoi, adăugați linii care se intersectează și merg în direcția opusă.
5. Hașura radială
Începeți cu liniile de hașură din centru și lucrați cu rânduri pe diagonala scurtă, până când ajungeți la marginea paginii.
6. Hașura expresivă
Cea mai moale mină, cum ar fi 6B, este cea mai bună pentru această tehnică. Folosiți linii aleatorii și intermitente, schimbând presiunea aplicată minei și direcția acesteia pe tot parcursul.
7. Linii de contur
Acestea sunt semne netede de distanțe diferite, realizate prin aplicarea unor cantități egale de presiune asupra minei.
8. Pânza
Pentru un efect maxim, utilizați o mină moale. Adăugând multă presiune, aplicați un strat întunecat de grafit. Luați o bucată de hârtie, un bețișor de ureche sau o radieră specială din hârtie pentru a blendui și omogeniza zona hașurată.
9. Bucle
Creați bucle aleatorii deschise, închise, mici, medii și mari. Exersați si schimbați direcțiile buclelor, distanța dintre ele, densitatea hașurării și presiunea aplicată obținând astfel, o variație diferită de hașură circulară.
10. Puncte
Ținerea creionului perpendicular pe hârtie, în timp ce aplicați presiune, vă va ajuta să creați aceste semne rotunde punctate. Folosirea unei mine dure va avea ca rezultat puncte ușoare și subțiri, în timp ce utilizarea minelor mai moi va lăsa puncte mai întunecate și mai groase. Atunci când creați puncte mai dese și mai apropiate, cu atât zona este mai întunecată.
11. Linie punctată
Puteți alungi puncte pentru a forma șiruri de liniuțe. Variind lungimea, lățimea și amplasarea generală a liniuțelor, acestea pot fi folosite pentru a crea modele interesante.
12. Linii în zig-zag
Fără să ridici creionul de pe hârtie, pornește dintr-un punct și desenează în diagonală, devenind mai lung și apoi mai scurt până când ai un pătrat. Puteți folosi această tehnică pentru a crea silueta mai multor forme urmându-i conturul și modificând lungimea fiecărei linii.
13. Texturi împletite
Creați aspectul țesăturii prin hașura în direcții aleatorii pe toată pagina. Variați unghiurile și formele hașurii pentru a o face mai interesantă din punct de vedere vizual.
14. Modele de țesătură de coș
Alternați între hașura verticală și orizontală, desenând același număr de linii pentru fiecare creând rânduri care să semene cu textura unui coș.
15. Liniile ondulate
Începeți cu mișcări lungi de forme diferite. Decideți în ce zone doriți să fie zonele mai intense. După ce le completați, adăugați mai multe linii în interiorul formelor, urmând contururile existente. Acesta este modul în care „zentangulile” sunt create și poate fi destul de meditativ de desenat.
16. Mâzgălirea
Deși nu ridicați niciodată creionul, creați în desen forme triunghiulare, pătrate, ovale și poligonale pe toată hârtia. Adăugați contrast aplicând mai multă presiune, variind și distanța între liniile.
Tu ce desenezi astăzi?
Comments